Vis det fulde website

MediaWatch

Organisation kritiserer medier for at bruge ordet "sexdømt"

Ordet "sexdømt" er med til at ændre folks forståelse af seksuelle overgreb, mener organisation, som opfordrer Ekstra Bladet og andre medier til fx at bruge ordet "voldtægtsdømt". Ekstra Bladets chefredaktør afviser at ændre praksis.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Ordet "sexdømt" er blevet brugt 177 gange i danske medier de seneste to år, og det skal stoppe. Det mener organisationen Everyday Sexism Project Danmark, som frygter at ordet er med til at negligere seksuelle overgreb, skriver Journalisten.

"Det er med til at ændre forståelsen af, hvad et overgreb rent faktisk er. Ikke mindst for ofrene for overgreb. Det er klart, at det har konsekvenser. Det har den måde, vi bruger sproget på," siger organisationens talskvinde Iben Philipsen, som bruger en artikel fra Ekstra Bladet med titlen "Sexdømt plejefar tiltalt igen: Her er kommunens reaktion" som eksempel.

Ifølge foreningens talsmand Iben Philipsen kan man ikke juridisk blive dømt for at have sex med nogen, men derimod for voldtægt. Derfor mener hun, at Ekstra Bladet burde have brugt et ord som "voldtægtsdømt" i stedet for. På Ekstra Bladet afviser chefredaktør Poul Madsen klart, at ordet skulle være problematisk.

"Jeg synes, det er noget vrøvl. Jeg tror ikke, der er nogen, der læser den overskrift eller den artikel, der ikke tror, der er tale om en forbrydelse," siger han til Journalisten.

Mere fra MediaWatch

Job

Se flere jobs